ßßß
 
            
         Co zrobić kiedy w niedzielne popołudnie łasuch ględzi, że chce coś słodkiego ( oczywiście sklepowych ciastek nawet nie powącha, taki rozpuszczony:)?? A no deser, bo na ciasto ani czasu ani towaru. Tak to jest, jak się mężulka nauczy słodkości na zawołanie, ale cóż... Specjalnie więc dla niego szybki, ale bardzo smaczny deserek. Polecam, kiedy goście zapowiedzą się w ostatniej chwili albo kiedy mamy ochote na pyszne ale nie megakaloryczny deserek. Można oczywiście użyć dowolnych owoców.Składniki: ( 6 pucharków)paczka okrągłych biszkoptów2 banany3 kiwijagody2 budynie malinowe1 litr mleka3 łyżki cukru1 szklanka kawy rozpuszczalnej zaparzonej i posłodzonej1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posiekanejgarść żurawinyopakowanie śnieżki + 200 ml mlekaBudynie ugotować z cukrem na litrze mleka. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć po jednym na dnie pucharków. Banany i kiwi pokroić w plasterki (trochę odłożyć do dekoracji) i wraz z jagodami wyłożyć po trochę na biszkopty. Przykryć odrobiną gorącego budyniu, posypać żurawiną, ułożyć następne biszkopty i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Przestudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wyłozyć na deser, posypać czekoladą i ozdobić owocami. Schłodzić. Śmacznego.
Co zrobić kiedy w niedzielne popołudnie łasuch ględzi, że chce coś słodkiego ( oczywiście sklepowych ciastek nawet nie powącha, taki rozpuszczony:)?? A no deser, bo na ciasto ani czasu ani towaru. Tak to jest, jak się mężulka nauczy słodkości na zawołanie, ale cóż... Specjalnie więc dla niego szybki, ale bardzo smaczny deserek. Polecam, kiedy goście zapowiedzą się w ostatniej chwili albo kiedy mamy ochote na pyszne ale nie megakaloryczny deserek. Można oczywiście użyć dowolnych owoców.Składniki: ( 6 pucharków)paczka okrągłych biszkoptów2 banany3 kiwijagody2 budynie malinowe1 litr mleka3 łyżki cukru1 szklanka kawy rozpuszczalnej zaparzonej i posłodzonej1/2 tabliczki czekolady gorzkiej posiekanejgarść żurawinyopakowanie śnieżki + 200 ml mlekaBudynie ugotować z cukrem na litrze mleka. Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć po jednym na dnie pucharków. Banany i kiwi pokroić w plasterki (trochę odłożyć do dekoracji) i wraz z jagodami wyłożyć po trochę na biszkopty. Przykryć odrobiną gorącego budyniu, posypać żurawiną, ułożyć następne biszkopty i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Przestudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem, wyłozyć na deser, posypać czekoladą i ozdobić owocami. Schłodzić. Śmacznego.