ßßß Cookit - przepis na Galaretka kawowa z czekoladą

Galaretka kawowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Nie jest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki.
Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki.
Składniki
2 szklanki pełnego mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
3 łyżki zimnego mleka
8 kostek twardej, gorzkiej czekolady
Sposób
Na spodzie pucharków rozkładamy rozdrobnioną bądź potartą czekoladę. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała.
Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Galaretkę rozkładamy do pucharków z czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2012/11/galaretka-kawowa-z-czekolada.html