Wykonanie
Nie jest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze
śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z
rodzynkami uprzednio namoczonymi w
rumie i podanymi na górze
galaretki.Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje
galaretki.Składniki2 szklanki pełnego
mleka2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej2 łyżki
cukru3 czubate łyżeczki mielonej
żelatyny3 łyżki zimnego
mleka8 kostek twardej,
gorzkiej czekoladySposóbNa spodzie pucharków rozkładamy rozdrobnioną bądź potartą
czekoladę. W 3 łyżkach zimnego
mleka moczymy
żelatynę, odstawiamy, by napęczniała.
Mleko zagotowujemy z
cukrem, do wrzącego dodajemy
kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą
żelatynę i ponownie mieszamy, aż
żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki.
Galaretkę rozkładamy do pucharków z
czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce.