Wykonanie
Coś dla lubiących połączenie
banana z
czekoladą. Nie każdy lubi wypieki z
bananami, niektórzy twierdzą, że są zbyt mdłe.Dla mnie to
absolutna rewelacja,
Gorzka czekolada i
kakao przełamują mdły smak
banana, a oranżada sprawia, że są pulchne i wilgotne.
składniki na 12 sztuk:2,5 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukruszczypta
soli2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia100 g rozpuszczonego
masła2
jajka1/2 szklanki białej oranżady1/2 szklanki
pitnego jogurtu bananowego1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady posiekanej2 łyżki
kakaobananOsobno wymieszać suche i mokre składniki, następnie razem połączyć. Do foremek na muffinki wyłożyć po łyżce ciasta, położyć plasterek
banana i przykryć
ciastem. Piec 20 minut w 180*C.Na ostatnią minutę pieczenia na każdą muffinkę położyłam kostkę
białej czekolady. Niestety była chyba kiepskiej jakości i zamiast się roztopić, sparzyła się i stwardniała. Nie miało to jednak wpływu na smak.