ßßß Cookit - przepis na Tarta limonkowa z borówkami

Tarta limonkowa z borówkami

nazwa

Wykonanie

16 godzin jazdy za mną. Myślę, że to całkiem sporo, jednak czasami jeszcze czuje się zagubiona. Dodatkowo testy. Przecież w maju miałam ich pod dostatkiem, wolałabym odetchnąć. Jednak nie tym razem. Jak już się coś postanowiło, to trzeba w tym wytrwać. Tym razem zboczyłam z toru. Zamiast robić kolejny test udałam się do kuchni i zaczęłam prawdziwą zabawę. Najpierw była jedna tarta, a potem przyszła kolej na następną i jeszcze jedną. Do tego doszły ciasteczka i tym sposobem zlew zapełnił się po sam sufit. Rekompensatą był zapach unoszący się w domu przy którym zdecydowanie nie można było zasnąć. Mam nadzieję, że ten przepis pobudzi Waszą wyobraźnię i zechcecie spróbować upiec ten przysmak.
Składniki:
kruche ciasto:
170g mąki
100g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1 żółtko
nadzienie:
250g serka mascarpone
120g serka typu "Bieluch"
skórka otarta z 1 limonki
sok wyciśnięty z połowy limonki
2 jajka
250-300g borówek
70g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min w 180 stopniach.
Serki umieszczamy w miseczce, dodajemy jajka i delikatnie mieszamy. Dodajemy sok z limonki oraz skórkę i dokładnie mieszamy. Krem wylewamy na podpieczony spód, a następnie staramy się równomiernie rozłożyć borówki. Wierzch zwieńczamy płatkami migdałowymi. Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia i zajadamy.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/08/tarta-limonkowa-z-borowkami.html