Wykonanie

Wiem, że Tłusty Czwartek już za dwa dni, ale zanim to nastąpi chciałam poczęstować Was czymś zdrowszym, szybkim w wykonaniu, lekkim i bardzo puszystym. Jeśli nie ma tu zwolenników
rodzynek lub generalnie
suszonych owoców, to można je spokojnie pominąć :)A w czwartek zapraszam na pączki!Składniki:1,5 szklanki
amarantusa1 szklanka
mąki1
jajko1/4 szklanki
oleju1/3 szklanki
cukru1
banan1/2 łyżeczki
sodki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
solirodzynki królewskiePrzygotowanie:
Jajko,
olej,
cukier,
cukier waniliowy i rozgniecionego
banana łączymy ze sobą, aż powstanie gładka konsystencja.Stopniowo przesiewamy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
sodką i
solą oraz dodajemy
amarantusa. Wszystko mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy wcześniej zamoczone
rodzynki.Blachę wykładamy papierem. Wykładamy po łyżeczce ciasta (najlepiej użyć dwóch łyżeczek :)) równe porcje.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut.Smacznego :)

