Wykonanie
Makaron to jedna z lepszych propozycji obiadowych. Może być w wersji na słodko lub na słono i tą drugą chyba bardziej preferuję.
Kurki niestety nie należą do najtańszych, a szczególnie jeśli paroma koszyczkami handluje tylko jedno osoba na ryneczku, ale nie można przejść obok nich obojętnie! Mają niezwykły aromat i świetnie smakują nawet bez dodatków. Wracając do dzisiejszego dania to jeśli lubicie takie aksamitne i kremowe dania (od czasu do czasu oczywiście) to polecam Wam właśnie ten
makaron.Składniki:/dla 5 osób/500g
makaronu linguine/tagliatelle60 dag świeżych
kurek1-2 łyżki
masła1
cebula1 szklanka
śmietany kremówki 36% ( oczywiście możecie zastąpić ją
jogurtem lub jakimś kremowym
serkiem)
szczypioreksól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, większe pokroić, podsmażyć na
maśle i dusić przez 10 minut.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć i dodać do
kurek.Posiekać
szczypiorek, wrzucić na patelnię i dalej dusić z
kurkami i
cebulą.Doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec wlać
śmietanę i zagotować.Podajemy z ugotowanym
makaronem i posypujemy całość
pietruszką i
szczypiorkiem.Smacznego :)