Wykonanie
Dlaczego wiejska , bo tak kojarzą mi się potrawy , w których pierwsze skrzypce gra kiełbacha . Zazwyczaj unikam jej w sałatkach, ale tej wprost nie wyobrażam sobie bez niej , to właśnie smak
kiełbasy nadaje
sałatce charakteru i sprawia ,że jest ona doskonałym samodzielnym daniem praktycznie na każdą okoliczność . Delikatnie pikantna , lekko kwaskowa , na pewno nie nudna i bezpłciowa .. 😉
Składniki :2
kiełbasy w typie śląskiej1 słoik
selera w zalewie4
ogórki korniszony5
jajek1/2
cebuli1/2 puszki
kukurydzy1 łyżeczki
musztardy dijon1 czubata łyżka
majonezupieprz,
sól do smaku
Jajka ugotować na twardo , wystudzić i obrać ze skorupek , pokroić drobniutko .
Selera wykładamy na sitko , płukamy pod bieżącą
woda i odstawiamy do odcieknięcia .
Ogórki kroimy drobniutko , dokładamy na sitko do
selera .
Kukurydze z puszki także wykładamy do warzyw na sitku ,żeby porządnie odciekły – zostawiamy je na godzinkę .
Kiełbasę kroimy w małe kawałeczki , a
cebulkę siekamy . Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce , dodając
musztardę ,
majonez,
sól ,
pieprz do smaku i mieszamy . Odstawiamy do lodówki na pół godzinki ,żeby smaki się połączyły i gotowe ,można serwować 😉 Smacznego 😉