Wykonanie
Nadziewane małe główki
kapustyW ogrodzie znalazłam kilka małych ,ale zwartych główek
białej kapusty. Surówki już nam lekko się przejadły ,więc postanowiłam zrobić coś ciekawszego . Jak zawsze ułatwiając sobie życie wykombinowałam potrawę jednogarnkową …
Skład :3 główki
kapusty -malutkie0,5 kg
mięsa mielonego indyczego lub drobiowego1
jajko0,5 szklanki
bułki tartej1 puszka krojonych
pomidorówokoło 50 ml słodkiej
śmietanki 12 % ,
sól ,
pieprz do smaku
Kapustę obieramy z ciemnych liści , przekrawamy na pół i wycinamy głąb . Wyjmujemy środek
kapusty ,robiąc miejsce na farsz w centrum każdej kapuścianej połówki . Do miski wrzucamy
mięso mielone ,dodajemy
jajko, wsypujemy
bułkę tartą ,
pieprz,
sól , siekamy oraz dodajemy również wszystkie kawałki
kapusty, które pozostały po wyjęciu środków i wyrabiamy na gładką masę . Masą
mięsną wypełniamy połówki
kapust . Brytfankę lub garnek ,stawiamy na ogniu , wlewamy odrobinę
oleju i układamy w niej dość ciasno ( na styk)
kapustki ,
mięsem do dołu . Podsmażamy parę minut po czym zalewamy puszką
pomidorów i dusimy pod przykryciem do miękkości
kapusty . Na koniec wykładamy
kapustki na talerze, a sos powstały w wyniku duszenia, miksujemy blenderem ze
śmietanką-doprawiając do smaku
solą ,
pieprzem i polewamy nim nasze danie. Dobre jako samodzielny obiad ,czy kolacja, ale może stanowić także dodatek do
kaszy lub ziemniaczków jak kto woli ..Smacznego 😉