ßßß
Lista zakupów500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1 jajko1/3 szklanki bułki tartejsól, ostre chili do smaku1 łyżka od zupy słodkiej mielonej papryki1 -2 ząbki czosnku5-6 długich patyczków do szaszłykówMięso mielone wykładamy na miskę , dodajemy do niego surowe jajko , bułkę tartą i ok 3 łyżek wody . Doprawiamy solą , chili i wsypujemy mieloną paprykę . Wyrabiamy ręką i odstawiamy na pół godziny do lodówki , żeby przyprawy „przegryzły” się z mięsem.
Następnie po upływie tego czasu wyjmujemy z lodówki , dzielimy masę na 5-6 części i oblepiamy mięsem patyczki do szaszłyków .Najlepiej formować wałeczek w dłoni , a później nabić na patyk i docisnąć palcami , żeby podczas jedzenia mięso nie odpadało od patyka . Rozgrzewamy piekarnik do 180 C i do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze mięsne patyczki na kratkę grillową wyłożoną folią ( ułatwi to późniejsze mycie kratki ) lub na tacce do grillowania . Kiedy mięso nabierze złoto-brązowego koloru będzie gotowe do spożycia – trwa to około 30 min .Dobrym dodatkiem do patyczków mięsnych są sosy np. tzatziki lub chilli , a nawet ketchup .