ßßß Cookit - przepis na W śląskim warzywniku

W śląskim warzywniku

nazwa

Wykonanie

Gorąca pieczeń z dynią:)
Wczoraj wieczorem przygotowałam farsz, a dziś tylko wstawiłam do piekarnika. 45 minut i kolacja była gotowa:)
Składniki:
30-40 dkg. dyni (ja dałam Hokaydo)
5 łyżek bułki tartej
0,50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Usuwamy pestki z dyni i ścieramy na tarce. Na tłuszczu podsmażamy czosnek (nie może się przypalić- będzie gorzki). Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na pulchną masę. Formę smarujemy masełkiem, posypujemy bułką i napełniamy farszem.
Pieczemy około 45 min. W rozgrzanym piekarniku ok. 180 stopni.
Uwaga! Mięsko po schłodzeniu w lodówce, bardzo dobrze smakuje na kromce chleba, zamiast wędliny:)
Smacznego!
Źródło:http://slaskiwarzywnik.blogspot.com/2014/09/goraca-pieczen-z-dynia-wczoraj.html