ßßß
Składniki na 3 osoby :3 grube plastry karkówki ( takie po 1,5 cm )2 duże cebule3 czubate łyżki majonezu1 łyżeczka czosnku granulowanego3 plastry sera Radamersól , pieprz do smaku
Plastry karkówki rozbijamy lekko tłuczkiem ( nie tak jak na kotlety , dużo łagodniej ) . Układamy na przesmarowanej olejem blaszce do pieczenia , prószymy solą , czosnkiem granulowanym , pieprzem . Na wierzchu każdego kawałka rozsmarowujemy grubą warstwę majonezu ( jedna łyżka na jeden kawałek ) Cebulę kroimy w krążki i układamy grubo na karkówkach , dociskając do majonezu , lekko solimy ( ta potrawa wpija sól ) i przykrywamy plastrami sera . Wkładamy do piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 150 C , przez około 35-45 minut , aż ser złapie złocisty kolor jak na zdjęciu . Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówki , jeszcze 5 minut , nie otwierając go . Gotowe , do tego jakaś surówka lub ogórek i obiadek jak marzenie .. 😉 Smak naprawdę zadziwiająco pyszny – polecam !