ßßß
Babka na szybko wystarczy wszystkie składniki wymieszać i do pieca. Z dodatkiem jogurtu naturalnego i ale za to bez jajek. Wilgotna, puszysta i słodka :D Jej słodycz fantastycznie kontrastuje z kwaśnymi kuleczkami żurawiny.Składniki:330 g przesianej mąki200 g drobnego cukru do wypieków500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie Strzałkowo)200 ml oleju1 łyżka cukru waniliowego2 łyżeczki sodyszczypta soliodrobina oleju i bułki tartej/kaszy manny do oprószenia formy120 g żurawinyForemka 18x29 cm może też być keksówka, foremka do babki albo tortownica 21 cmFormę natłuść i oprósz bułką tartą albo kaszą manną. Wszystkie składniki oprócz żurawiny włóż do miski i zmiksuj (2-3 minuty) do połączenia się składników. Dodaj żurawinę i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) do suchego patyczka około 45-50 minut. Po częściowym przestudzeniu wyjmij z formy i jeśli chcesz oprósz cukrem pudrem.