Wykonanie
Placuszki dla wszystkich, którzy na dobre jeszcze nie rozpoczęli dzisiaj dnia! Przepis dostałam na dniach od znajomej przewodniczki z Krakowa – nie oznacza to jednak, że z miejsca muszę je nazwać placuszkami krakowskimi, bo nie sądzę aby był to specjał z tamtych stron 😉W każdym razie po zrobieniu stwierdziłam, że powinnam je nazwać racuszkami śniadaniowymi bez
jabłek, bo tak właśnie smakująRobimy dwie wersje – na słodko i z klasycznymi dodatkami z „przeglądu z lodówki” 😉 Osobiście na śniadanie preferuję tą drugą wersję – mnie bardziej smakowała.ReklamaZ pewnością jest to świetna
śniadaniowa alternatywa, kiedy nie chce wam się rano pójść po
pieczywo, lub gdy okaże się, że akurat wypadła czerwona kartka w kalendarzu.Składniki :2 szklanki
mąkiduży kubek
kefiruodrobina
mleka lub
wody (lepiej
mleka, ale być może w ogóle się okaże nie koniecznie ani jedno ani drugie)jedno
jajkoszczypta
solipół łyżeczki
sodyłyżeczka
cukru (lub pół – jak nie lubisz zbyt słodkich)łyżeczka
cukru waniliowego (lub pół – jak nie lubisz zbyt słodkich)
olej do smażeniaSkładniki na niesłodko : Takie same jak powyżej, lecz nie dokładamy
cukru.Wyciągamy z lodówki dodatki typu:
żółty ser, jakaś
wędlinka, pomidorek, ogóreczek,
cebulka itp.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i starannie je mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli trzeba, rozcieńcz dolewając trochę
mleka lub
wody – masz uzyskać efekt pół gęstej śmietany/pół-lejące się ciasto. Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym
oleju na średnim ogniu.W zależności od wersji, podawaj z czym ci się podoba 😀Wersja I :
Wersja II :