ßßß Cookit - przepis na Placuszki śniadaniowe

Placuszki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Placuszki dla wszystkich, którzy na dobre jeszcze nie rozpoczęli dzisiaj dnia! Przepis dostałam na dniach od znajomej przewodniczki z Krakowa – nie oznacza to jednak, że z miejsca muszę je nazwać placuszkami krakowskimi, bo nie sądzę aby był to specjał z tamtych stron 😉
W każdym razie po zrobieniu stwierdziłam, że powinnam je nazwać racuszkami śniadaniowymi bez jabłek, bo tak właśnie smakują
Robimy dwie wersje – na słodko i z klasycznymi dodatkami z „przeglądu z lodówki” 😉 Osobiście na śniadanie preferuję tą drugą wersję – mnie bardziej smakowała.
Reklama
Z pewnością jest to świetna śniadaniowa alternatywa, kiedy nie chce wam się rano pójść po pieczywo, lub gdy okaże się, że akurat wypadła czerwona kartka w kalendarzu.
Składniki :
2 szklanki mąki
duży kubek kefiru
odrobina mleka lub wody (lepiej mleka, ale być może w ogóle się okaże nie koniecznie ani jedno ani drugie)
jedno jajko
szczypta soli
pół łyżeczki sody
łyżeczka cukru (lub pół – jak nie lubisz zbyt słodkich)
łyżeczka cukru waniliowego (lub pół – jak nie lubisz zbyt słodkich)
olej do smażenia
Składniki na niesłodko : Takie same jak powyżej, lecz nie dokładamy cukru.
Wyciągamy z lodówki dodatki typu: żółty ser, jakaś wędlinka, pomidorek, ogóreczek, cebulka itp.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki i starannie je mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli trzeba, rozcieńcz dolewając trochę mleka lub wody – masz uzyskać efekt pół gęstej śmietany/pół-lejące się ciasto. Smaż na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na średnim ogniu.
W zależności od wersji, podawaj z czym ci się podoba 😀
Wersja I :
Wersja II :
Źródło:http://bettycook.pl/2013/06/placuszki-sniadaniowe