ßßß Cookit - przepis na Ciasto na spodzie jaglanym z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto na spodzie jaglanym z budyniem i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie kaszę jaglaną to na pewno przypadnie wam do gustu to ciasto. Takie połączenie jaglanki z kremowym budyniem i słodkimi brzoskwiniami. Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Na pewno warto jest się pokusić :D
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
2 jajka
4 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Nadzienie:
1 budyń śmietankowy
400 ml mleka
270 g dżemu brzoskwiniowego
8 dojrzałych brzoskwiń
·
Tortownica 24 cm
Kaszę jaglaną porządnie opłucz, zalej 2 szklankami wody dodaj sól i gotuj 20 minut. Po przestudzeniu dodaj cukier i jajka. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na dno foremki i podpiecz 15 minut w 160*C.
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i lekko przestudź. Na podpieczony spód wyłóż 220g dżemu, potem równomiernie rozprowadź budyń a na końcu ułóż obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piecz 40 minut. Po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta pozostałym dżemem wymieszanym z odrobiną wody.
Przepis został opracowany do letniego wydania Food Culture
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/08/ciasto-na-spodzie-jaglanym-z-budyniem-i.html