Wykonanie

Jeśli lubicie
kaszę jaglaną to na pewno przypadnie wam do gustu to ciasto. Takie połączenie jaglanki z kremowym
budyniem i słodkimi
brzoskwiniami. Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Na pewno warto jest się pokusić :DSkładniki:1 szklanka
kaszy jaglanej2 szklanki
wodyszczypta
soli2
jajka4 łyżki drobnego
cukru trzcinowegoNadzienie:1
budyń śmietankowy400 ml
mleka270 g
dżemu brzoskwiniowego8 dojrzałych
brzoskwiń·Tortownica 24 cm
Kaszę jaglaną porządnie opłucz, zalej 2 szklankami
wody dodaj
sól i gotuj 20 minut. Po przestudzeniu dodaj
cukier i
jajka. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na dno foremki i podpiecz 15 minut w 160*C.
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i lekko przestudź. Na podpieczony spód wyłóż 220g
dżemu,
potem równomiernie rozprowadź
budyń a na końcu ułóż obrane i pokrojone w plasterki
brzoskwinie. Piecz 40 minut. Po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta pozostałym
dżemem wymieszanym z odrobiną
wody.

Przepis został opracowany do letniego wydania Food Culture