Wykonanie
Kasza jaglana jest genialnym produktem, można z niej stworzyć praktycznie wszystko.Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju naleśników, postanowiłam przerobić ją na
mąkę i zrobić z niej naleśniki jaglane. Wyszły przepyszne, w dodatku świetnie nadadzą się dla osób mniej doświadczonych w smażeniu naleśników, bo ciasto nie sprawia żadnych problemów przy obracaniu.Zatem zachęcam do usmażenia naleśniczków jaglanych.Składniki na 8 sztuk:szklanka
mąki jaglanej (około 200g)*1/2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejszklanka
mleka2/3 szklanki
wody2
jajałyżeczka
cukruszczypta
soli*Możecie zmielić
kaszę jaglaną.Do miski przesiewamy
mąkę pszenną i jaglaną. Dodajemy
sól i
cukier, wbijamy
jajka i wlewamy
mleko i
wodę. Całość miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto ją delikatnie natłuścić.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować naleśniki jaglane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
kasza jaglana ma właściwości ocieplające, dlatego warto jeść ją w zimowe, mroźne dni; ponadto usuwa ona śluz z organizmu, co jest niezwykle ważne w czasie infekcji.