ßßß
            
        
Przepyszne, takie proste a takie dobre! Lekki, delikatny, rozpuszczający się w buzi murzynek. Którego nie trzeba ucierać wystarczy zmiksować wszystkie składniki w 1 minutę. A rolada oprócz ciekawego wyglądu dodaje wilgoci i sprawia że ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i jeszcze bardziej pyszniejsze.Składniki:Rolada:3 jajka5 łyżek cukru1 łyżka oleju4,5 łyżki mąki (tortowa, krupczatka)1/2 łyżeczki sodyForemka 39x35 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem3 jajka125 ml oleju280 g mąki140 g cukru trzcinowego250 ml mleka20 g kakao110 g dżemu (dowolny)2 łyżeczki sodyDodatkowo 250g dżemuForemka keksówka 39x11 cm natłuszczona i wyłożona pergaminemRolada: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i miksuj do jego rozpuszczenia. Dodaj żółtka i olej. Na koniec wsyp mąkę i sodę. Wylej na blaszkę, wyrównaj i włóż do piekarnika na 10-12 minut w 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekręć i połóż na ściereczkę. Zwiń jak roladę i odłóż do przestudzenia. Rozwiń, posmaruj dżemem i zwiń z powrotem.Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki odmierz i zmiksuj do połączenia składników około 1 minuty. Do foremki keksówki wlej trochę ciasta czekoladowego, ułóż po środku roladę i wlej pozostałe ciasto. Piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka) w 180*C.* Zamiast dżemu w roladzie możesz użyć nutelli, budyniu itp* Ciasto po przestudzeniu można polać polewa czekoladową