Wykonanie
Przepyszne, takie proste a takie dobre! Lekki, delikatny, rozpuszczający się w buzi murzynek. Którego nie trzeba ucierać wystarczy zmiksować wszystkie składniki w 1 minutę. A rolada oprócz ciekawego wyglądu dodaje wilgoci i sprawia że ciasto jest jeszcze wilgotniejsze i jeszcze bardziej pyszniejsze.Składniki:Rolada:3
jajka5 łyżek
cukru1 łyżka
oleju4,5 łyżki
mąki (tortowa, krupczatka)1/2 łyżeczki
sodyForemka 39x35 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem3
jajka125 ml
oleju280 g
mąki140 g
cukru trzcinowego250 ml
mleka20 g
kakao110 g
dżemu (dowolny)2 łyżeczki
sodyDodatkowo 250g
dżemuForemka keksówka 39x11 cm natłuszczona i wyłożona pergaminemRolada:
Białka ubij na sztywno, dodaj
cukier i miksuj do jego rozpuszczenia. Dodaj
żółtka i
olej. Na koniec wsyp
mąkę i
sodę. Wylej na blaszkę, wyrównaj i włóż do piekarnika na 10-12 minut w 180*C. Jeszcze gorące ciasto przekręć i połóż na ściereczkę.
Zwiń jak roladę i odłóż do przestudzenia. Rozwiń, posmaruj
dżemem i
zwiń z powrotem.Ciasto
czekoladowe: Wszystkie składniki odmierz i zmiksuj do połączenia składników około 1 minuty. Do foremki keksówki wlej trochę ciasta
czekoladowego, ułóż po środku roladę i wlej pozostałe ciasto. Piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka) w 180*C.* Zamiast
dżemu w roladzie możesz użyć nutelli, budyniu itp* Ciasto po przestudzeniu można polać
polewa czekoladową