ßßß
Podczas porannego biegu przyszło mi do głowy że upiekę ciastka. Wymyśliłam sobie w głowie co i jak, jak mają wyglądać i z jakich składników się składać. Po powrocie zabrałam się do pracy. Wyszły trochę inne niż w mojej głowie ( w mojej głowie były ładniejsze ;D, ale smak rewelacja! Nie wiem jak to jest, ale jak coś nie wygląda rekompensuje to smakiem. Ciastka wyszły bardzo orzechowe, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam ciasteczkowym skrytożercom!Składniki:140 g mąki jaglanej140 g mąki orkiszowej130 g mielonego cukru trzcinowego50 g wiórków kokosowych260 g masła orzechowego z kawałkami orzechów2 jajka40 ml zimnej wody1/2 łyżeczki sody2 banany50 g gorzkiej czekoladyNa stolnice wsyp mąki, cukier, wiórki, dodaj masło, jajka, wodę i sodę. Całość zagnieć, niech wszystkie składniki się połączą. Urywaj kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego. Kulaj w dłoni kulkę, którą następnie spłaszcz. Połóż na foremkę a na środku ciasta ułóż plasterek banana. Ciasta piecz około 13-15 minut w 180*C. Po przestudzeniu zrób na ciastku esy-floresy z rozpuszczonej czekolady.* Mąkę jaglaną możesz zastąpić orkiszową.