ßßß
źródło przepisu: www.malacukierenka.pl(podaję ze swoimi zmianami)4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)3/4 szklanki cukru trzcinowego1 1/2 szklanki mąki lub szklanka mąki i 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowychłyżeczka sody oczyszczonejjajko50g roztopionego masłaszklanka orzechów laskowych1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej1/2 szklanki groszków z gorzkiej czekoladymielone orzechy laskowe do posypania foremkiWymieszać mąkę (ew. mąkę i orzechy) z sodą. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mielonymi orzechami laskowymi (można zastąpić mąką lub bułką tartą).Piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu, na najniższej półce piekarnika), ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.Smacznego!
***