Semifreddo jest to na wpół zmrożony deser przypomina lody ale nim nie jest. Smak z ajerkoniakiem ma konsystencję aksamitną, kremową i bardzo delikatną. Smak czekoladowy jest trochę twardszy. Oba smaki bardzo do siebie pasują i sprawiają, że deser jest bardzo wyjątkowy.Składniki:4 żółtka1 jajko100 g cukru400 ml śmietany kremówki100 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)szczypta soliczubata łyżka kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej100 ml ajerkoniaku (przepis TU)Foremka keksówka, foliaCzekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żółtka, jajko i cukier umieść w misce i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą. Masa powinna być jasno żółta, puszysta i bez grudek cukru. Lekko przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno a następnie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej. Gdy całość będzie połączona podziel masę na dwie części do jednej dodaj czekoladę, kakao, kawę i sól. Do drugiej wlej ajerkoniak. Foremkę keksówkę wyłóż folią tak żeby wystawała z naddatkiem. Wlej krem czekoladowy na niego wylej krem z ajerkoniakiem. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na kilka godzin.Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ajerkoniakiem i posypać orzechami.