ßßß Cookit - przepis na Semifreddo czekolada&ajerkoniak

Semifreddo czekolada&ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Semifreddo jest to na wpół zmrożony deser przypomina lody ale nim nie jest. Smak z ajerkoniakiem ma konsystencję aksamitną, kremową i bardzo delikatną. Smak czekoladowy jest trochę twardszy. Oba smaki bardzo do siebie pasują i sprawiają, że deser jest bardzo wyjątkowy.
Składniki:
4 żółtka
1 jajko
100 g cukru
400 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
szczypta soli
czubata łyżka kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml ajerkoniaku (przepis TU)
Foremka keksówka, folia
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żółtka, jajko i cukier umieść w misce i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą. Masa powinna być jasno żółta, puszysta i bez grudek cukru. Lekko przestudź. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno a następnie dodawaj po jednej łyżce do masy jajecznej. Gdy całość będzie połączona podziel masę na dwie części do jednej dodaj czekoladę, kakao, kawę i sól. Do drugiej wlej ajerkoniak. Foremkę keksówkę wyłóż folią tak żeby wystawała z naddatkiem. Wlej krem czekoladowy na niego wylej krem z ajerkoniakiem. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Przed podaniem możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ajerkoniakiem i posypać orzechami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/semifreddo-czekolada.html