Wykonanie

Delikatna i puszysta niczym chmurka pianka
mleczna. Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Możemy też kombinować ze
smakami np.
kokosowy,
czekoladowy,
owocowy.Składniki:250 ml zimnego
mleka10 g
żelatyny2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPolewa:70 g
gorzkiej czekolady3 łyżki
mlekaszczypta
soliForemka 24x16 może być odrobinę większa
Żelatynę zalej zimnym
mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj
cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż
cukier i
żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, przestudź i polej piankę.Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.