ßßß Cookit - przepis na Ptasie mleczko (mleczna pianka)

Ptasie mleczko (mleczna pianka)

nazwa

Wykonanie

Delikatna i puszysta niczym chmurka pianka mleczna. Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Możemy też kombinować ze smakami np. kokosowy, czekoladowy, owocowy.
Składniki:
250 ml zimnego mleka
10 g żelatyny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa:
70 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
szczypta soli
Foremka 24x16 może być odrobinę większa
Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.
Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/02/ptasie-mleczko-mleczna-pianka.html