ßßß
Delikatna i puszysta niczym chmurka pianka mleczna. Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Możemy też kombinować ze smakami np. kokosowy, czekoladowy, owocowy.Składniki:250 ml zimnego mleka10 g żelatyny2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka ekstraktu waniliowegoPolewa:70 g gorzkiej czekolady3 łyżki mlekaszczypta soliForemka 24x16 może być odrobinę większaŻelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.