Wykonanie
Panna cotta to jeden z popularniejszych włoskich deserów. Wywodzi się z północnych Włoch z Piemontu, ale popularna jest w całej Italii. Prosta w wykonaniu, o delikatnym, kremowym, rozpływającym się w ustach smaku i w wielu wariantach. Deser ten można przybrać na różne sposoby:
owocami, sosami (
owocowym,
czekoladowym,
waniliowym) czy
orzechami.Przepis na panna cottę :250 ml
śmietanki kremówki 36%250 ml
mleka1 łyżka ekstraktu
waniliowego30 g
gorzkiej czekolady4 łyżeczki
żelatynyŻelatynę wsypujemy do filiżanki i wlewamy odrobinę zimnej
wody. W ganku podgrzewamy
śmietanę kremówkę,
mleko i ekstrakt
waniliowy. Kiedy mieszanina się zagotuje, rozpuszczamy w niej
żelatynę. Połowę przelewamy do foremek, w pozostałej części natomiast rozpuszczamy
czekoladę, po czym również rozlewamy do foremek (lub miseczek, zależnie od planowanego sposobu podania). Po przestudzeniu panna cottę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy z
owocami,
orzechami lub sosami smakowymi.
