ßßß
Ja, tam lubię ciasta na szybko przecież nie zawsze jest czas, żeby stać godzinami przy kuchence i majstrować przekładańce. Czasami jest tak, że ma się ochotę na słodkie i tyle. Zanim ciasto powstało przejrzałam zawartość moich szafek i jak widać za dużo w nich nie mam, ale jest na tyle żeby upiec pyszne i bardzo wilgotne ciasto. Ciasto wykończyłam lukrem wykonanym z cukru trzcinowego. I jest pysznie!Składniki:220 g mąki orkiszowej (może być pszenna)90 g mąki ziemniaczanej200 g cukru trzcinowego250 g jogurtu naturalnego ( u mnie kozi)200 ml oleju2 jajka50 g wiórków kokosowych2 średnie banany1 cytryna2 łyżeczki sodyLukier1/2 szklanki cukru trzcinowegosok z cytrynyForemka keksówka 30 x11 cm, wyłożona pergaminemBanana roznieć widelcem, zetrzyj do niego skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zmiksuj na jednolitą masę około 1 minuty. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu polej lukrem.Lukier: Cukier trzcinowy wsyp do blendera albo młynka do kawy i zmiel na biały proszek. Przesyp na talerz i pomalutku dodawaj sok z cytryny. Musi utworzyć się gęsta papka.