Wykonanie

Bardzo kruche i wyśmienite
ciasteczka z wykorzystaniem suszonej
skórki pomarańczowej. Dzięki niej
ciastka nabrały delikatnego, ale nie nachalnego posmaku
pomarańczy. Ciekawym dodatkiem do kruchego ciasta jest rozpuszczona
biała czekolada. Dlaczego ciekawym bo przeważnie
czekoladę do
ciastek kroi się w małe kawałeczki a ta została rozpuszczona i zagnieciona razem z
mąką.
Ciasteczka zyskały na smaku są bardziej maślane,
mleczne i co bardzo ważne podkreśliła smak skórki
pomarańczy. Pyszności! :DSkładniki:270 g
mąki pszennej50 g
maki ziemniaczanej200 g zimnego
masła180 g mielonego
cukru trzcinowego3
żółtka100 g
białej czekolady1 łyżeczka
sodyszczypta
soli2 łyżeczki mielonej skórki
pomarańczy, przepis TUDodatkowo:100 g
białej czekoladyBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, lekko studzimy. Na stolnicę wysypujemy przesiane
mąki,
cukier,
sodę,
sól i
pomarańczę. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę,
żółtka i rozpuszczoną
czekoladę. Całość najpierw kroimy nożem a następnie zagniatamy. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, powinno być miękkie i elastyczne. W przeciwnym razie dosypmy
mąki albo jeśli nie będzie chciało się zagnieść 1-2 łyżki
wody. Wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 3-4 mm, wycinamy dowolną foremką. Pieczemy około 10-12 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy rozpuszczona w kąpieli
wodnej czekoladą.