ßßß
Bardzo kruche i wyśmienite ciasteczka z wykorzystaniem suszonej skórki pomarańczowej. Dzięki niej ciastka nabrały delikatnego, ale nie nachalnego posmaku pomarańczy. Ciekawym dodatkiem do kruchego ciasta jest rozpuszczona biała czekolada. Dlaczego ciekawym bo przeważnie czekoladę do ciastek kroi się w małe kawałeczki a ta została rozpuszczona i zagnieciona razem z mąką. Ciasteczka zyskały na smaku są bardziej maślane, mleczne i co bardzo ważne podkreśliła smak skórki pomarańczy. Pyszności! :DSkładniki:270 g mąki pszennej50 g maki ziemniaczanej200 g zimnego masła180 g mielonego cukru trzcinowego3 żółtka100 g białej czekolady1 łyżeczka sodyszczypta soli2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczy, przepis TUDodatkowo:100 g białej czekoladyBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Na stolnicę wysypujemy przesiane mąki, cukier, sodę, sól i pomarańczę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Całość najpierw kroimy nożem a następnie zagniatamy. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, powinno być miękkie i elastyczne. W przeciwnym razie dosypmy mąki albo jeśli nie będzie chciało się zagnieść 1-2 łyżki wody. Wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 3-4 mm, wycinamy dowolną foremką. Pieczemy około 10-12 minut w 180*C. Po przestudzeniu polewamy rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą.