Wykonanie
Jestem w tej chwili zanurzona w temacie przepisów light i bez
cukru, ten temat pochłania mnie całkowicie. A tu nadchodzi Wielkanoc i jeżeli tak jak ja kocha się mazurki, trudno bezwzględnie trzymać się zasady 'bez cukru'.Mazurek
orzechowy za to jest doskonałą propozycją dla tych wszystkich, którzy z różnych względów, najczęściej wrażliwości na gluten, nie jadają białej
mąki.Wygląda skromnie, trochę przypomina baklawę, ale w smaku nie ma sobie równych. Jest lekko żujący, wilgotny, bardzo
orzechowy i słodki. Proponuję zrobienie przerwy na czas Wielkanocy od niejedzenia
cukru, postawmy na jakość
słodyczy a ograniczmy ilość.


Składniki: na blaszkę 30x40cmciasto:150g mielonych
migdałów100g mielonych
orzechów laskowych z łupinkami150g rozpuszczonego i przestudzonego
masła150g jasnego
cukru trzcinowego3
białkaszczypta
soli1/2 łyżeczki
sodypolewa:3
żółtka150g
cukru trzcinowego1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejkilkanaście
migdałów blanszowanych do dekoracji


Jak zrobić:1. Wymieszaj zmielone
orzechy i
migdały z rozpuszczonym
masłem i
cukrem trzcinowym, dodaj
sodę.
Białka oddziel od
żółtek i ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Wymieszaj z masą
orzechowo maślaną.Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180'C piekarnika i piecz przez 25 minut.2. Z
żółtek i
cukru utrzyj kogel
mogel na biały puszysty krem, pod koniec dodaj
mączkę ziemniaczaną. Wyjmij upieczony spód mazurka. Nałóż na wierzch kogel
mogel i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut, aż z kremu z
żółtek zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmij i pokrój w romby albo kwadraty jeszcze na ciepło, bo po wystygnięciu skorupka popęka. Udekoruj
migdałami wciskając je delikatnie w ciepły wierzch.
