ßßß Cookit - przepis na Domowe masło migdałowe

Domowe masło migdałowe

nazwa

Wykonanie

Zapewne każdy zna masło orzechowe ponieważ jest ono raczej łatwo dostępne, natomiast masło migdałowe dość rzadko można spotkać nawet w duuużych sklepach. Ja raz znalazłam jednak po zakupie takiego masła stwierdziłam, że przecież mogę je zrobić sama! Na pewno mniejszym kosztem :)
Potrzebne będzie:
- 150 g migdałów
- sól (opcjonalnie) - ja trochę dodawałam
- spray beztłuszczowy
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią migdały (nieblanszowane) i spryskujemy beztłuszczowym sprayem i mieszamy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po kilku minutach pieczenia wyjmujemy aby przemieszać migdały i ponownie prażymy w piekarniku. Migdały trochę "napuchną", a niektóre popękają, trzeba uważać aby się nie przypaliły, lepiej będzie jeśli uprażą się mniej niż za mocno. U mnie trwało to jakieś 13 minut, ale migdały były dość spore.
Uprażone migdały posypujemy solą, mieszamy i studzimy. Do blendowania migdałów generalnie nie polecam małych blenderów...ponieważ z doświadczenia wiem, że przy masłach orzechowych mogą się po prostu przepalić - tak jak to miało w przypadku mojego. Ja użyłam food procesora Phillips.
Ostudzone migdały wkładamy do food procesora, mielimy krótką chwilę, można dodać jeszcze szczyptę soli i 2-3 psiknięcia sprayem beztłuszczowym. Ponownie mielimy. Generalnie ten proces mielenia trzeba powtórzyć dość sporą ilość razy. Dla bezpieczeństwa mojego sprzętu za każdym razem otwierałam pokrywę i mieszałam migdały, sprawdzając czy się nie nagrzewa. Blendowanie do uzyskania masła zajęło mi jakieś 20-25 minut (wliczając w to oczywiście przerwy). Pod koniec blendowania próbujemy - solimy oraz dodajemy spray beztłuszczowy jeśli uznamy to za konieczne. Gotowe masło przekładamy do słoiczka :)
Składniki odżywcze w całej porcji 150 g masła migdałowego:
Białko: 30 g
Węglowodany: 11 , 4 g
Tłuszcze: 78 g
Kcal: 858
W przeliczeniu na łyżeczkę 10 g:
Białko: 2 g
Węglowodany: 0 , 76 g
Tłuszcze: 5 , 2 g
Kcal: 57
Uwag a !!! masło migdałowe wciąga i trzeba się hamować aby nie zjeść za dużo!
Źródło:http://nienudnadieta.blox.pl/2013/10/Domowe-maslo-migdalowe.html