Wykonanie
Zapewne każdy zna
masło orzechowe ponieważ jest ono raczej łatwo dostępne, natomiast
masło migdałowe dość rzadko można spotkać nawet w duuużych sklepach. Ja raz znalazłam jednak po zakupie takiego
masła stwierdziłam, że przecież
mogę je zrobić sama! Na pewno mniejszym kosztem :)Potrzebne będzie:- 150 g
migdałów-
sól (opcjonalnie) - ja trochę dodawałam- spray beztłuszczowyPiekarnik nagrzewamy do 170°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią
migdały (nieblanszowane) i spryskujemy beztłuszczowym sprayem i mieszamy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po kilku minutach pieczenia wyjmujemy aby przemieszać
migdały i ponownie prażymy w piekarniku.
Migdały trochę "napuchną", a niektóre popękają, trzeba uważać aby się nie przypaliły, lepiej będzie jeśli uprażą się mniej niż za mocno. U mnie trwało to jakieś 13 minut, ale
migdały były dość spore.Uprażone
migdały posypujemy
solą, mieszamy i studzimy. Do blendowania
migdałów generalnie nie polecam małych blenderów...ponieważ z doświadczenia wiem, że przy masłach
orzechowych mogą się po prostu przepalić - tak jak to miało w przypadku mojego. Ja użyłam food procesora Phillips.Ostudzone
migdały wkładamy do food procesora, mielimy krótką chwilę, można dodać jeszcze szczyptę
soli i 2-3 psiknięcia sprayem beztłuszczowym. Ponownie mielimy. Generalnie ten proces mielenia trzeba powtórzyć dość sporą ilość
razy. Dla bezpieczeństwa mojego sprzętu za każdym razem otwierałam pokrywę i mieszałam
migdały, sprawdzając czy się nie nagrzewa. Blendowanie do uzyskania
masła zajęło mi jakieś 20-25 minut (wliczając w to oczywiście przerwy). Pod koniec blendowania próbujemy - solimy oraz dodajemy spray beztłuszczowy jeśli uznamy to za konieczne. Gotowe
masło przekładamy do słoiczka :)
Składniki odżywcze w całej porcji 150 g
masła migdałowego:
Białko: 30 gWęglowodany: 11 , 4 gTłuszcze: 78 gKcal: 858W przeliczeniu na łyżeczkę 10 g:
Białko: 2 gWęglowodany: 0 , 76 gTłuszcze: 5 , 2 gKcal: 57Uwag a !!!
masło migdałowe wciąga i trzeba się hamować aby nie zjeść za dużo!