ßßß Cookit - przepis na Ciasto z awokado z malinami

Ciasto z awokado z malinami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wyskrobałam dla Was bardzo fajne ciasto, bardzo ciekawe, interesujące w smaku i odważne. Nie każdy ma odwagę eksperymentować z dodatkiem składników, ale ja was zachęcam czasami warto jest zaryzykować i spróbować czegoś nowego.Ciasto jest bardzo wilgotne, przez dodatek maku lekko chrupiące a masa jest przepyszna! Połączenie miąższu z awokado z malinami jest zaskakująco fantastyczne. Awokado jest maślane, maliny są lekko kwaskowate a dodatek cukru to równoważy. Masa sprawdzi się również jako dodatek np. jako nadzienie do babeczek, krem do kanapek itp. Polecam, warto go zapisać i zrobić.
Składniki:
100 g mąki (przesiana)
50 g maku
50 g zmielonych migdałów
50 g rozpuszczonego masła
200 g cukru
4 jajka temp. pokojowa
2 małe awokado
2 łyżeczki sody
kilka kropel soku z cytryny
Nadzienie:
1 awokado
150 g malin + do dekoracji
60 g cukru pudru
sok z cytryny do smaku
Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
W misce mieszamy mąkę, migdały, mak i sodę. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki a miąższ miksujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż się rozpuści a jajka zbieleją. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło i dodajemy po łyżce awokado. Delikatnie mieszając dodajemy pomalutku mąkę. Gdy masa będzie już gotowa przelewamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Studzimy.
Nadzienie: Maliny przecieramy przez siko (żeby pozbyć się pestek). Do naczynia wkładamy miąższ z awokado, przetarte maliny, cukier i sok z cytryny wszystko miksujemy na gładka papkę.
Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem. Na koniec posypójemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/08/ciasto-z-awokado-i-kremem-malinowym.html