ßßß
Wiem, że teraz jest czas na ciasta owocowe, lekkie i najlepiej wykonane bez konieczności odpalania piekarnika :D ale, ale mi się zachciało upiec to ciasto. Miałam przeogromna ochotę na stary ale jary przepis na trzy kruche placki przełożone masą z dodatkiem kaszy manny. Ciasto jest kruchutkie, delikatne, bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam, uwierzcie mi szybko zniknie ;}Składniki:Ciasto:2 jajka3/4 szklanki cukru200 g masła2 łyżki miodu600 g mąki + do podsypania1 łyżeczka sodyNadzienie:500 ml mleka6 łyżek kaszy manny200 g masła temp. pokojowa1 szklanka cukru pudru50 g kakaoPolewa:90 g gorzkiej czekolady4 łyżki mleka1 łyżka cukru pudruszczypta soliForemka 23x33 cmCiasto: Masło rozpuszczamy z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy na przemian przesianą mąkę wymieszaną z soda i tłuszcz. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Jeśli ciasto klei się do rąk i nie jest elastyczne podczas zagniatania podsypmy odrobinę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części (możemy do tego wykorzystać wagę). Każdą cześć wałujemy najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu dopasowując je do rozmiarów foremki. Przekładamy do formy i pieczemy (każde ciasto osobno) w 180*C 15 minut. Studzimy.Nadzienie: 450 ml mleka gotujemy. Pozostałym mlekiem zalewamy kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do zgęstnienia, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po łyżce kaszy manny. Gdy masa będzie już gotowa dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.Polewa: Do miski wkładamy wszystkie składniki i ustawiamy ją nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski) mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.Przełożenie: Na pierwszym kruchym placku rozsmarowujemy jasną masę, przykrywamy drugim a na nim równomiernie nakładamy masę z dodatkiem kakao, przykrywamy trzecim plackiem. Delikatnie dociskamy i polewamy polewa. Odstawiamy przynajmniej na 12 godzin.