ßßß
Takie trochę inne pączki niż te tradycyjne drożdżowe. Nie dodajemy do nich drożdży tylko proszek do pieczenia przez co ciasto po usmażeniu ma inną konsystencje ( nie są takie puszyste). W smaku bardzo intensywnie bananowe czyli coś dla miłośników tych owoców :D Najlepsze są takie małe na jeden kęs i jeszcze ciepłe. Żałuje tylko, że nie dodałam cynamonu, myślę, że fantastycznie by tu pasował.Składniki:1 szklanka mąki (przesiana)2 łyżki mąki ryżowej250 g puree bananowego (2 sztuki)3 łyżki cukru1 jajko1 łyżeczka wódki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliolej do smażeniacukier puderWszystkie składniki mieszamy do uzyskania gęstej, lepiącej się masy. Olej rozgrzewamy, wrzucamy plasterek ziemniaka i gdy natychmiast wypłynie znaczy to, że olej jest porządnie rozgrzany i możemy zabrać się za smażenie. Na łyżeczkę nakładamy porcje ciasta a drugą łyżeczką zsuwamy je do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym a następnie oprószamy cukrem pudrem.