ßßß
To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków.Składniki:Ciasto:200 g masła temp. pokojowa3/4 szklanki cukru250 g mąki (przesiana )3 jajka temp. pokojowa2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu waniliowego1 czubata łyżka kakao1-2 łyżki mlekaNadzienie:160 g cukierków toffi200 ml mleka200 ml śmietany kremówkibudyń śmietankowy2 łyżeczki żelatynyForemka: 33x23cmMasło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie nakładamy na jasne ciasto. Można rozsmarować po całym cieście albo zrobić "kleksy". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.Nadzienie: śmietankę i 100 ml mleka podgrzewamy, dorzucamy cukierki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy go do garnka, mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dolewamy do budyniu. Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy drugą połówką.Ciasto można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam cukierki toffi z odrobiną mleka i zrobiłam na cieście esy-floresy posypałam płatkami migdałów. Można zrobić polewę czekoladową albo oprószyć kakao wymieszane z cukrem pudrem - co kto lubi.