ßßß Cookit - przepis na Zakręcona drożdżówka z nutellą

Zakręcona drożdżówka z nutellą

nazwa

Wykonanie

Pozytywne czekoladowe zakręcenie :D
Składniki:
4 szklanki mąki
300 ml letniego mleka
4 żółtka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
70 g drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
100 g czekolady
4 łyżki nutelli
dowolny dżem
folia spożywcza
Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka, masło i wymieszać.Do mąki wlać drożdże i mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto, kilka razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.
Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec około 30 minut w temp. 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny.
Inspiracja
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/02/zakrecona-drozdzowka-z-nutella.html