Wykonanie
Pozytywne
czekoladowe zakręcenie :DSkładniki:4 szklanki
mąki300 ml letniego
mleka4
żółtka50 g roztopionego i ostudzonego
masła70 g
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru100 g
czekolady4 łyżki nutellidowolny
dżemfolia spożywczaDo 1/2 szklanki
mleka wkruszyć
drożdże, wsypać łyżeczkę
cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę,
sól,
cukier, dodać
żółtka,
masło i wymieszać.Do
mąki wlać
drożdże i
mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli
wodnej.Stolnicę oprószyć
mąką, wyjąć ciasto, kilka
razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować
czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.
Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec około 30 minut w temp. 180*C.Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą
dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny.Inspiracja