Wykonanie
Lekkie, delikatne i bardzo smaczne rogaliki na każdą okazję.Składniki:-4 szklanki
mąki-300 ml ciepłego
mleka-10 dkg
masła-2
żółtka-5 dkg
drożdży-3 łyżki
cukru-aromat-szczypta
soli-odrobina
cukru do posypania
Drożdże ucieramy z
cukrem.Dodajemy 1/3
mleka i 1/2 szklanki
mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy pozostałą
mąkę, szczyptę
soli, dodajemy aromat,
żółtka,pozostałe
mleko i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy roztopione
masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia się
masła.Posypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto wyrosło.
Przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.
Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym
białkiem jajka.
Posypujemy
cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.
Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe.
Dodatek
dżemu doda im smaku.
Smacznego!