Wykonanie
Składniki:Słoiczek nutelli, albo jakiegoś ulubionego
dżemu25 g
drożdżyszklanka
mleka500 g
mąki75g
masła70 g
cukrusólMasło rozpuszczamy po czym dodajemy
mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miseczki i wkruszamy
drożdże. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak by ciasto podwoiło swoją objętość.Tak wyrośnięte ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy. Kroimy na prostokąty, oczywiście możecie z ciasta uformować kształt, który wam najbardziej odpowiada.Gdy jednak zostaniecie przy prostokątach, wzdłuż jednego
boku nacinamy paski,tak prawie do połowy ciasta. Nakładamy nasze nadzienie,jedna spora łyżka (nie żałujcie sobie). Sklejamy ciasto,by nadzienie nie wypłynęło, a paseczkami obwijamy drożdżówki.Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po tym czasie smarujemy drożdżówki roztrzepanym
jajkiem i pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut(piekłam bez termoobiegu).Radzę nie jeść ich od razu ;)