ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-600g mąki
-30g drożdży
-125g masła
-250ml mleka
-5 łyżek cukru
-szczypta soli
-żółtko do posmarowania
-marmolada, czekolada, chałwa/ do nadzienia/
Wykonanie :
Robimy zaczyn- drożdże, łyżeczka cukru, 2 łyżki mąki, ciepłe mleko. Wszystko mieszamy zaczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.
Resztę mleka podgrzewamy , dodajemy masło do roztopienia.
Do dużej miski dajemy mąkę, sól, cukier, zamieszać, wlewamy zaczyn, delikatnie mieszamy i dodajemy stopniowo jajka i na koniec ciepłe mleko z masłem.
Wyrabiamy ok 10 minut , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicę posypaną mąką wykładamy wyrośnięte ciasto, przerabiamy chwilę.
Ciasto dzielimy na kulki, żeby łatwo było rozwałkować koło.
Ciasto kroimy na trójkąty, na szerszej podstawie , dajemy nadzienie i zwijamy.
Ja nadziewałam prażonymi jabłkami z cynamonem, czekoladą i chałwą.
Układamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na 20 minut , żeby podrosły.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut.
Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/04/13/rogaliki-drozdzowe