Wykonanie
Składniki:-600g
mąki-30g
drożdży-125g
masła-250ml
mleka-5 łyżek
cukru-szczypta
soli-
żółtko do posmarowania-
marmolada,
czekolada, chałwa/ do nadzienia/Wykonanie :Robimy zaczyn-
drożdże, łyżeczka
cukru, 2 łyżki
mąki, ciepłe
mleko. Wszystko mieszamy zaczyn ma
mieć gęstość kwaśnej
śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.Resztę
mleka podgrzewamy , dodajemy
masło do roztopienia.Do dużej miski dajemy
mąkę,
sól,
cukier, zamieszać, wlewamy zaczyn, delikatnie mieszamy i dodajemy stopniowo
jajka i na koniec ciepłe
mleko z
masłem.Wyrabiamy ok 10 minut , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Na stolnicę posypaną
mąką wykładamy wyrośnięte ciasto, przerabiamy chwilę.Ciasto dzielimy na kulki, żeby łatwo było rozwałkować koło.Ciasto kroimy na trójkąty, na szerszej podstawie , dajemy nadzienie i zwijamy.Ja nadziewałam prażonymi
jabłkami z
cynamonem,
czekoladą i
chałwą.Układamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy
żółtkiem, przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na 20 minut , żeby podrosły.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. 20 minut.Polewamy lukrem lub posypujemy
cukrem pudrem.