Sezon na szparagi jeszcze trwa.Korzystajmy więc jak najwięcej i jedzmy je... bo tak szybko się kończą.Polecam je dziś w towarzystwie szynki parmeńskiej i sera cheddar.Smacznym dodatkiem będą grzanki z czosnkowej bagietki z ziołami,skropionej oliwą z oliwek.Fajna, prosta i co najważniejsze smaczna przekąska na lunch lub kolację.Składniki: (na 3-4 osoby)około 20 szt. zielonych szparagówser cheddar (ilość dowolna) ja dodałam po grubszym plasterku na 2 sztuki szparagówcieniutkie plasterki szynki parmeńskiej (po jednym na 2 sztuki szparagów)świeży tymianek (niekoniecznie) do posypaniaświeżo zmielony kolorowy pieprz do posypaniaDo podania grzanki:bagietka czosnkowaświeże lub suszone ziołasólsłodka czerwona paprykaoliwa z oliwekZe szparagów odkroiłam twarde końce.Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone.Teraz trochę zabawy.Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.Na wierzch posypałam świeży tymianek.Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.Smacznego!Polecam również:MAKARON ZE SZPARAGAMIPARMEZANEM I ZIOŁAMIOMLET ZE SZPARAGAMI