Wykonanie


Wreszcie są
jagody!A jak
jagody to i jagodzianki .Chwila przygotowań i możemy zajadać pyszne i własnoręcznie zrobione jagodzianki.


Składniki na około 12-15 szt. jagodzianek:500g
mąki pszennej15 g świeżych
drożdżyszklanka
mleka1
jajkopół szklanki
cukru1/4 szklanki
oleju6 g
cukru wanilinowegopół szklanki
wodyszczypta
soli
Składniki na nadzienie:250-300 g świeżych
jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę)3 łyżki
cukru1 roztrzepane
jajko na glazuręSkładniki na
lukier:1 szklanka
cukru pudru5-6 łyżek
wodyPamiętajcie,ze podczas pracy z
ciastem drożdżowymnie powinno być w pomieszczeniu przeciągów.Powinno wyrastać w cieple.
Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty
cukru.Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły.

Do miski wsypałam
mąkę i
sól.Wlałam rozczyn z
drożdży i zaczęłam mieszać.

Wlałam
mleko.

Wbiłam
jajko.

Wsypałam
cukier.

I
cukier wanilinowy.

Na koniec wlałam
olej.

Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około 1 , 5 godziny do wyrośnięcia.

Jagody umyłam.

Posłodziłam.Można posypać
jagody łyżką
mąki ziemniaczanej.

Wracajmy do ciasta.Przez chwilę wyrobiłam je.Podzieliłam na 12 części.Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki.Uformowałam kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut.Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm.

Na środek nakładałam po łyżce farszu
jagodowego.

Zlepiałam placki jak pierogi.Podsypywałam
mąką i rolowałam.Nadawałam im kształt owalnych bułeczek.

Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blaszewyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut.W miseczce roztrzepałam
jajko i posmarowałam nim jagodzianki.



Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.Piekłam przez 15-18 minut na złoty kolor.Wyjmowałam jagodzianki na kratkę i studziłam.Jak lubicie to można polać je lukrem.Na talerz wsypałam
cukier puder.Stopniowo dodawałam
wodę i mieszałam.Polałam nim jagodzianki.Smacznego!


