ßßß
Rabarbar mimo,że ma kwaskowaty smak idealnie nadaje się na dżem.Dodatek świeżego korzenia imbiru i cytryny daje naprawdę wspaniały smak.Kwaskowaty i słodki zarazem.Można go dodawać do ciast,bez no i oczywiście do kanapek np. z białym serkiem.
Składniki:2 kg rabarbaru1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki )kawałek około 5 cm korzenia imbirusok z dwóch cytryn400 ml. wodyŁodygi rabarbaru oczyściłam.Odkroiłam liście i twarde końcówki.Umyłam.
Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka.
Zasypałam je cukrem
i odstawiłam na około godzinę, aby puściły sok.
Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce.
Dodałam go do rabarbaru.Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę.
Dżem smażyłam około godziny, często mieszając.Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista.
Przekładałam dżem do wyparzonych słoików.Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia.Mnie wyszło osiem słoiczków.Smacznego!