Wykonanie
Rhubarb is making return to our kitchen! It's tangy flavor is usually mixed with sugar and used in cakes or
pies. I am showing you my recipe for rhubarb and ginger jam. It's perfect on toast or crusty bread with cup of tea in the morning.Ingredients for 2 jars like on the picture:450 g of fresh rhubarb stalks430 g sugarjuice of half lemon1 tablespoon of waterthumb size fresh ginger - grated2 sterilized jarsMethod:Place the saucer into the freezer.Wash and
trim rhubarb stalks. If it is big you may want to remove the outer skin layer, which can be too fibrous. Cut into small pieces. Put the rhubarb, ginger, water and lemon juice into the pan and bring to the boil. Simmer gently for about 10 minutes. Take off the heat and add the sugar. Mix it until all sugar is dissolved and continue to boil quite rapidly now for further 10-15 minutes. After that
time take out the saucer from the freezer and put one teaspoon of jam onto the cold surface. Run your finger through it and if it stays separate - the jam is ready. If not - boil for few
more minutes and repeat the test.Once the jam is ready, transfer it to prepared jars and close immediately. Enjoy!
W polskiej kuchni
rabarbar jakby trochę odszedł w zapomnienie. Mam nadzieję, że powróci na nasze stoły tak jak to się dzieje w Irlandii! Zazwyczaj stosujemy go w połączeniu z
cukrem do różnego rodzaju ciast. Ja dziś mam propozycję
dżemu rabarbarowo-
imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo
bagietce do porannej
herbaty:-)Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie:450 g
rabarbaru430 g
cukrusok z połowy
cytryny1 łyżka
wodyświeżo starty
imbir wielkości kciuka2 wysterylizowane słoiczkiWykonanie:Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek.Przycinamy końce
rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy
rabarbar, starty
imbir,
sok z cytryny i
wodę. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min.
Potem dodajemy
cukier i dobrze wszystko mieszamy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie z zamrażalnika wyciągamy spodeczek i wykładamy na niego łyżeczkę
dżemu. Jeśli po przeciągnięciu palcem przez środek obie części zostają osobno -
dżem jest gotowy. Jeśli nie, gotujemy dalej i wykonujemy kolejny test. Gdy
dżem jest juz gotowy, przelewamy do przygotowanych słoiczków i od razu zamykamy.Smacznego!