Wykonanie
jest przepysznym dodatkiem do obiadu.Odkryłam ją na nowo.Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta.Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-)Składniki:kilka średnich
marchewekłyżka płynnego
miodułyżka
masłakawałek świeżego korzenia
imbirusólświeżo mielony
czarny pieprz1-2 łyżki
octu balsamicznegosezam do posypania (opcjonalnie)
Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki.
Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut.Nie powinna być za miękka.Odlałam
wodę, przelałam ją zimną
wodą i wyjęłam na papierowy ręcznik.Na patelni rozpuściłam
masło z
miodem i startym
imbirem.
Dodałam
marchewki, które dokładnie wymieszałam i przyprawiłam
solą i
pieprzem.
Smażyłam
marchew aż się zeszkliła, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec wlałam
ocet balsamiczny, który przełamał
słodycz miodu.
Można posypać
sezamem i podawać ;-)Smacznego!