ßßß
jest przepysznym dodatkiem do obiadu.Odkryłam ją na nowo.Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta.Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-)Składniki:kilka średnich marchewekłyżka płynnego miodułyżka masłakawałek świeżego korzenia imbirusólświeżo mielony czarny pieprz1-2 łyżki octu balsamicznegosezam do posypania (opcjonalnie)Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki.
Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut.Nie powinna być za miękka.Odlałam wodę, przelałam ją zimną wodą i wyjęłam na papierowy ręcznik.Na patelni rozpuściłam masło z miodem i startym imbirem.
Dodałam marchewki, które dokładnie wymieszałam i przyprawiłam solą i pieprzem.
Smażyłam marchew aż się zeszkliła, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodycz miodu.
Można posypać sezamem i podawać ;-)Smacznego!