Wykonanie
Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej
paprykia szczególnie w zimowe popołudnie.Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie.Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.Składniki:3 kg
papryki8 szklanek
wody1 szklanka 10%
octu spirytusowego (Jeśli wolicie bardziej ostrą - to 1,25 szklanki )2 łyżki
soli4-5 łyżek
cukrupo 3 ziarnka
ziela angielskiego do każdego słoikapo 2 szt.
liścia laurowego do każdego słoikapo łyżce
oleju do każdego słoikapo około 0,5 łyżeczki ziaren
gorczycy do każdego słoikaopcjonalnie można dodać 1-2 szt.ząbku
czosnku do każdego słoika
Paprykę dokładnie umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w ósemki.
Słoiki wyparzyłam, wstawiając je na 10-15 minutdo nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika.Można je też wyparzyć.Zagotowałam
wodę.Dolałam do niej
ocet, wsypałam
cukier i
sól.Do każdego słoika wsypałam
przyprawy.
W drugim garnku gotowałam przez około 3-4 minuty pokrojoną
paprykę.
Nie powinna być za miękka.Wkładałam ją do słoików i zalewałam gorącą zalewą.Na wierzch każdego słoika wlewałam po łyżce
oleju.
Słoiki zakręcałam i odstawiałam odwrócone.Nie ma potrzeby już ich pasteryzować.Można mieszać kolory
papryki.Pięknie wygląda żółta,pomarańczowa i czerwona.
Smacznego!