ßßß Cookit - przepis na Blaty bezowe

Blaty bezowe

nazwa

Wykonanie

Za oknem szaro i smutno.
Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień.
A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-)
Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?!
I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ...
Składniki:
5 białek
250 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Krem
250g serka mascarpone
250g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody
1 opakowanie 9g śmietan-fix
Do przybrania
maliny
gorzka czekolada / kakao
Białka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder.
Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny.
Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem.
Można wyłożyć je papierem do pieczenia.
Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć.
Nałożyłam na nie masę bezową.
Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty.
Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni.
Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły.
Czym dłużej schną tym lepiej.
Możecie upiec i dopiero na drugi dzień dekorować.
Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny.
W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłam
śmietanę kremówkę i serek mascarpone.
W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymał
właściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix.
i dodawałam stopniowo serek.
Następnie p odzieliłam masę na dwie części.
Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę.
2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody.
Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową.
Przykryłam drugim blatem.
Posmarowałam górną część kremem śmietanowym.
Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować.
Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą.
Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych.
Musicie spróbować kochani.
I uwierzcie na słowo był przepyszny!
Chrupiąca beza rozpływała się w ustach
zostawiając posmak kawy i malin.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2012/01/tort-bezowy-z-kremem-kawowym-i-malinami.html