Za oknem szaro i smutno.Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień.A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-)Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?!I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ...Składniki:5 białek250 g cukru pudru2 łyżki soku z cytryny1 łyżka skrobi ziemniaczanejKrem250g serka mascarpone250g śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczone w łyżce wody1 opakowanie 9g śmietan-fixDo przybraniamalinygorzka czekolada / kakaoBiałka ubiłam na sztywno,dodając stopniowo cukier puder.Pod koniec wmieszałam skrobię i sok z cytryny.Dwie okrągłe blachy (26 cm) posmarowałam masłem.Można wyłożyć je papierem do pieczenia.Masę można nałożyć na formę w kształcie i wielkości jaki chcemy osiągnąć.Nałożyłam na nie masę bezową.Oczywiście możecie zrobić zamiast dwóch - trzy blaty.Piekłam godzinę w temperaturze 140 stopni.Po upieczeniu zostawiłam je w uchylonym piekarniku aż ostygły.Czym dłużej schną tym lepiej.Możecie upiec i dopiero na drugi dzień dekorować.Ja nie wytrzymałam i odczekałam 4 godziny.W czasie gdy blaty bezowe stygły i się suszyły schłodziłamśmietanę kremówkę i serekmascarpone.W mikserze ubiłam śmietanę wsypałam cukier puder i dla pewności,żeby krem nie był za rzadki i utrzymałwłaściwą konsystencję opakowanie śmietan-fix.i dodawałam stopniowo serek.Następnie p odzieliłam masę na dwie części.Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę.2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody.Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową.Przykryłam drugim blatem.Posmarowałam górną część kremem śmietanowym.Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować.Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą.Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych.Musicie spróbować kochani.I uwierzcie na słowo był przepyszny!Chrupiąca beza rozpływała się w ustachzostawiając posmak kawy i malin.Smacznego!