ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU

DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU

nazwa

Wykonanie

Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka
a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki
idealne do czerwonego barszczu.
Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam
paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem.
Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy.
Przepis na
PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM
Dla zachęty zamieszczam fotkę;-)
Składniki:
3 szklanki mąki
2 opakowania masła
2 jajka
0,5 szklanki mleka (można więcej)
5 dkg drożdży
sól,pieprz,kminek
Połączyłam mąkę, jajka i masło.
Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku i połączyłam z resztą składników,
które ugniotłam na jednolitą masę.
Na koniec wsypałam całe opakowanie kminku,sól i pieprz do smaku.
Odstawiłam je na około 0 , 5 godziny aby ciasto urosło.
Można oczywiście dodać samą sól i pieprz jeśli nie lubicie kminku,
albo zrobić paluszki na słodko dodając cukier.
Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do faworków (można i nożem) i kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam
w temp.180 stopni, około 10-15 minut w zależności jak nabierały koloru.
Paluszki można upiec dużo wcześniej przed podaniem,
nabiorą wtedy kruchości a będą równie smaczne.
Polecam! Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2010/12/drozdzowe-paluszki-z-kminkiem-do.html