Wykonanie


Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszkaa ja polecam dziś dla odmiany
drożdżowe paluszkiidealne do czerwonego barszczu.Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecampaluchy z
czosnkiem,
ziołami i
parmezanem.Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy.Przepis naPALUCHY
DROŻDŻOWE Z
CZOSNKIEM ZIOŁAMI I
PARMEZANEMDla zachęty zamieszczam fotkę;-)

Składniki:3 szklanki
mąki2 opakowania masła2
jajka0,5 szklanki
mleka (można więcej)5 dkg
drożdżysól,
pieprz,
kminek
Połączyłam
mąkę,
jajka i
masło.
Drożdże rozpuściłam w ciepłym
mleku i połączyłam z resztą składników,

które ugniotłam na jednolitą masę.Na koniec wsypałam całe opakowanie
kminku,
sól i
pieprz do smaku.Odstawiłam je na około 0 , 5 godziny aby ciasto urosło.


Można oczywiście dodać samą
sól i
pieprz jeśli nie lubicie
kminku,albo zrobić paluszki na słodko dodając
cukier.Rozwałkowałam ciasto i radełkiem do
faworków (można i nożem) i kroiłam ciasto na cienkie paseczki.

Rozłożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłamw temp.180 stopni, około 10-15 minut w zależności jak nabierały koloru.

Paluszki można upiec dużo wcześniej przed podaniem,nabiorą wtedy kruchości a będą równie smaczne.Polecam! Smacznego!