ßßß
Składniki:(na około 5 porcji)300g boczku wędzonego600g kiełbasy5 jajek (do podania)10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków500ml zakwasu do żurku2-3 listki laurowe2-3 kulki ziela angielskiegosól, pieprz do smaku( po łyżeczce)ząbek czosnkuok. 2 litry wody
Wykonanie:Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.Gdy woda z przyprawami na gazie się gotuje - kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy na rumiano.Pierwszy na patelnię wrzucamy boczek, następnie kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku (razem z boczkiem)Przekładamy boczek i kiełbasę do garnka z wodą.Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.Po chwili wlewamy zakwas do żurku.Mieszamy, gotujemy około 30 minut.Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki.Podajemy gorące.
Smacznego;)* 1 jajko na porcje,** 2 ziemniaki na porcje.