ßßß
Składniki:(2- 3 osoby)2 piersi z kurczaka ( pojedyncze)1 łyżeczka soli do posolenia piersi1 łyżeczka pieprzu z kolendrą do przyprawienia piersi2 łyżki oleju do smażenia250g żurawiny (u mnie suszona)1 łyżeczka cynamonu1 szczypta soli2,5 szklanki gorącej wody(zalewamy żurawinę)makaron( kokardki) - 1,5 szklanki ( opcjonalnie)1 łyżeczka soli do posolenia wody w której gotujemy makaron
Wykonanie:Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Usuwamy zbędne błony.Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.W między czasie...Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy, aż żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.Przyprawiamy łyżeczką cynamonu i solą.Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni kurczaka.Gotujemy makaron ( u mnie farfalle) w osolonym wrzątku - al dente.Podawać piersi pokrojone w grube plastry na makaronie, polane sosem żurawinowym z żurawiną.*szklanka 200ml** makaron opcjonalnie, możemy użyć innego dodatku, moim zdaniem makaron tutaj pasuje doskonale*** Jeśli używacie świeżej żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę cukru.