Wykonanie
Kolejna propozycja uwielbianego przez mnie
mięsa drobiowego. Tym razem w bardziej wykwintnej wersji. Piersi smażone, na kołderce z
makaronu podane i
sosem żurawinowym polane. Połączenie wszystkich smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam
mięso podawać na specjalne okazje.

Składniki:(2- 3 osoby)2
piersi z kurczaka ( pojedyncze)1 łyżeczka
soli do posolenia piersi1 łyżeczka
pieprzu z
kolendrą do przyprawienia piersi2 łyżki
oleju do smażenia250g
żurawiny (u mnie suszona)1 łyżeczka
cynamonu1 szczypta
soli2,5 szklanki gorącej
wody(zalewamy
żurawinę)
makaron( kokardki) - 1,5 szklanki ( opcjonalnie)1 łyżeczka
soli do posolenia
wody w której gotujemy
makaron
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Usuwamy zbędne błony.Przyprawiamy
solą i
pieprzem z
kolendrą (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki
ziół). Wlewamy tłuszcz na patelnie (najlepiej grillowej), rozgrzewamy.Piersi kładziemy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron, następnie zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok 15 minut.Po tym czasie przewracamy piersi i smażymy kolejne 15 minut.W
między czasie...
Żurawinę przekładamy do rondla o grubym dnie, zalewamy wrzącą
wodą i gotujemy, aż
żurawina będzie miękka, prawie rozpadająca się.Przyprawiamy łyżeczką
cynamonu i
solą.Gotowałam ciągle pod przykryciem na małym ogniu, do momentu wyciągnięcia z patelni
kurczaka.Gotujemy
makaron ( u mnie farfalle) w osolonym wrzątku - al dente.Podawać piersi pokrojone w grube plastry na
makaronie, polane
sosem żurawinowym z
żurawiną.*szklanka 200ml**
makaron opcjonalnie, możemy użyć innego dodatku, moim zdaniem
makaron tutaj pasuje doskonale*** Jeśli używacie świeżej
żurawiny dodajcie podczas gotowania łyżeczkę
cukru.