Wykonanie
Karczek, ten robiłam kilkakrotnie i zawsze wychodzi doskonały. Z dodatkiem warzyw lub po prostu z
pieczywem - pełnia szczęścia!W tej marynacie robiłam także
żeberka - również są pyszne i gorąco polecam.Składniki:(na dwie porcje)Karczek - 2 plastry ( po150 gram)Marynata:
Ketchup Pudliszki łagodny - 2 łyżki
Musztarda - 2 łyżki
Miód - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 1 łyżeczkajarzynka - 1 łyżka
Mieszanka warzyw do grillowania:
brokuł - 6 różyczek
kalafior - 6 różyczek
marchew - garść
cebula - 3 sztuki
pieczarki - kilka sztuk
oliwa - 1 łyżka
sól,
pieprz - do smakujarzyna - szczypta ( do
cebuli)
oliwa( łyżeczka) - do
cebuliWykonanie:

Plastry karczku płukamy osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty kolejno dodajemy do pudełka np. plastikowego z pokrywką . Wszystko razem mieszamy, plastry
mięsa wkładamy kolejno do pudełka obtaczając w marynacie. Zamykamy, odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h.Następnego dnia przygotowujemy grill.Warzywa (oprócz
cebuli) przekładamy na tackę przeznaczoną do grillowania. Skrapiamy delikatnie
oliwą, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania, gdy będzie gorąca kładziemy plastry karczu obok siebie - smażymy około 10 minut z każdej strony. Jednocześnie na grill kładziemy warzywa na tacy, które przygotowaliśmy wcześniej.Czas przygotować
cebule.Obieramy
cebule z łupiny i kroimy w półksiężyce. Z folii aluminiowej tworzymy coś na kształt
gruszki - wkładamy do niej
cebule skrapiamy
oliwą i dodajemy jarzynkę. Zamykamy szczelnie folię i kładziemy na ruszt grilla w momencie gdy przewrócimy karczek na drugą stronę.
Cebula po usmażeniu na grillu wygląda tak:Na talerzu układamy warzywa, dodajemy karczek, a na niego grillowaną
cebulę.