ßßß Cookit - przepis na Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Mięso wieprzowe 1 kilogram
ziemniaki 2 kilogramy
mąka pszenna 6 łyżek
cebula 2 sztuki
jajka 2 sztuki
ser żółty tarty 100 gram
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy - 2 listki
ziele angielskie - 2 kulki
olej do smażenia - 100 gram
Wykonanie:
Przygotowanie Mięsa:
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy wodą, dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z maki i wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
Przygotowanie Ciasta:
Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe ziemniaki z płynu dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego !
Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z białej kapusty:)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/04/placek-po-wegiersku.html