Wykonanie
            Mięso wieprzowe 1 kilogram
ziemniaki 2 kilogramy
mąka pszenna 6 łyżek
cebula 2 sztuki
jajka 2 sztuki
ser żółty tarty 100 gram
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy - 2 listki
ziele angielskie - 2 kulki
olej do smażenia - 100 gramWykonanie:Przygotowanie 
Mięsa:
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione zalewamy 
wodą, dodajemy ziele, 
listek laurowy , 
magi, 
pieprz przykrywamy i gotujemy do miękkości trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym 
mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z 
maki i 
wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)Przygotowanie Ciasta:Trzemy 
cebule odlewamy całość do miski, 
potem trzemy obrane surowe 
ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe 
ziemniaki z płynu dodajemy do 
cebuli. Na dnie płynu z 
ziemniaków osadzi nam się 
skrobia dodajemy do ciasta samą 
skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy 
jajko, 
sól ,
pieprz i 3 łyżki 
mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym 
oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy 
żółtym serem:) Życzę smacznego !Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z 
białej kapusty:)