ßßß Cookit - przepis na Śliwki na puszystym biszkopcie

Śliwki na puszystym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Nie ma to, jak zerwane śliwki, prosto z drzewa. Postanowiłam dzisiaj zrobić z nich ciasto ze śliwkami. Robię je co roku, gdy jest sezon na śliwki. Sprawdzony, wiekowy przepis na biszkopt, który zawsze i wszystkim się udaje.
Na masę biszkoptową układamy wydrylowane śliwki i możemy cieszyć się smacznym podwieczorkiem:)
Składniki:
śliwki( wydrylowane) - 450 gram
jajka - 5 sztuk
cukier - szklanka
cukier(do posypania śliwek) - 1 łyżka
mąka - szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ocet - 1 łyżka
cukier puder - 2 łyżki
tłuszcz do posmarowania blachy
bułka tarta do obsypania blachy - 1 łyżka
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek( żółtka do plastikowej miski)
Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu - mieszamy drewnianą łyżką.
Ubijamy białka, dodając stopniowo szklankę cukru.
Łączymy białka z żółtkami delikatnie mieszając.
Dodajemy szklankę mąki i znowu delikatnie mieszamy - nie róbcie tego zbyt długo ;-)
Do wysmarowanej blachy przekładamy masę z ciastem, na niej układamy śliwki i obsypujemy łyżką cukru.
Pieczemy 25 minut w 180*C Blacha ma wymiary 25cmx36cm.
Smacznego!
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2011/09/sliwki-na-puszystym-biszkopcie.html