Nie ma to, jak zerwane śliwki, prosto z drzewa. Postanowiłam dzisiaj zrobić z nich ciasto ze śliwkami. Robię je co roku, gdy jest sezon na śliwki. Sprawdzony, wiekowy przepis na biszkopt, który zawsze i wszystkim się udaje.Na masę biszkoptową układamy wydrylowane śliwki i możemy cieszyć się smacznym podwieczorkiem:)Składniki:śliwki( wydrylowane) - 450 gramjajka - 5 sztukcukier - szklankacukier(do posypania śliwek) - 1 łyżkamąka - szklankaproszek do pieczenia - 1 łyżeczkaocet - 1 łyżkacukier puder - 2 łyżkitłuszcz do posmarowania blachybułka tarta do obsypania blachy - 1 łyżkaWykonanie:Oddzielamy żółtka od białek( żółtka do plastikowej miski)Do żółtek dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę octu - mieszamy drewnianą łyżką.Ubijamy białka, dodając stopniowo szklankę cukru.Łączymy białka z żółtkami delikatnie mieszając.Dodajemy szklankę mąki i znowu delikatnie mieszamy - nie róbcie tego zbyt długo ;-)Do wysmarowanej blachy przekładamy masę z ciastem, na niej układamy śliwki i obsypujemy łyżką cukru.Pieczemy 25 minut w 180*C Blacha ma wymiary 25cmx36cm.Smacznego!