Wykonanie
Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie zna tak popularnego "kotleta" jakim jest
schabowy.
Schab kojarzy nam się zwykle z panierowanym kotletem z
ziemniakami i jakimś dodatkiem, najczęściej z surówką z
kiszonej kapusty.Robiłam kiedyś podobną "wersje
schabu", ale ta jakoś bardziej do mnie przemawia.Kotlet przygotowany w sposób jaki za chwilę zobaczycie według mnie, jest bardzo apetyczny, nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie.
Składniki:
Schab (plastry) - 2 sztuki
sól pieprz do smaku - szczypta
ser żółty (starty) - 2 łyżki
pomidory cherry - 4 sztuki
jajka - 2 sztuki
bułka tarta - szklanka
olej do smażenia - 2 łyżki(Kilka plasterków
pomidora i trochę
sera do dekoracji proponuje zostawić:)
Wykonanie:Plastry
mięsa rozklepujemy na cienkie kotlety, następnie przyprawiamy i panierujemy:
bułka -
tarta jajko-
bułka tarta. Podsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.W tym czasie kroimy
pomidory w plastry.Gdy mamy podsmażone kotlety na połówce układamy plasterki
pomidora -
ser i znowu plasterki
pomidora, "przykrywamy" drugą połową kotleta.Podsmażamy jeszcze 3 minuty.Dekorujemy
serem i plasterkami
pomidorkaSmacznego!