Wykonanie
CZEKOLADOWE
Czternastego lutego rozpoczęła się zimowa odsłona mojej ukochanej Akcji - Muffinkowo . Akcje organizuje Dominika z Domi w Kuchni. A skoro to moja ukochana Akcja, a do tego w wersji zimowej, już w najbliższym czasie zakładka z przepisami na te maleńkie babeczki na moim blogu wzbogaci się o kolejne wersje mojego ulubionego szybkiego wypieku.A co do samych muffinek - powstały w Walentynki specjalnie dla moich Kochanych Mężczyzn. Smakowały im bardzooo ;) Do tego stopnia, że Najmłodszy Mężczyzna mego życia zajadał się nim w ramach kolacji i śniadania dnia następnego :) Delikatnie kuszące mocno
czekoladowym wnętrzem...Dopiero po zjedzeniu całej muffinki poczujecie delikatne ogniste mrowienie na
języku..w sam raz, by ugasić je
szampanem lub pocałunkami Ukochanej Osoby :) Słowem muffinki z afrodyzjakami w pełnym tego słowa znaczeniu :) Przepis jest wymyślony przeze mnie w trakcie robienia muffinek, więc zbieżność z innymi przepisami w
sieci jest przypadkowa :) Polecam gorąco!Ach! I jeszcze dwie techniczne uwagi : Ciasto, ze względu na dużą ilość mokrych składników, jest bardzo lejące. W niczym to nie przeszkadza muffinkom w rośnięciu, a dzięki temu są dużo lżejsze i delikatniejsze w smaku. I wychodzi ich z powodzeniem około 20 !;) Słowem same zalety ;) A druga : na 20 babeczek 14 udało się idealnie i idealnie odeszło od form silikonowych, zaś 6 przywarło. Nie mam pojęcia dlaczego - choć mam podejrzenie, że jedną z form Mały Smyk niechcąco obsypał
mąką i stąd mogło nie być problemu z wyjęciem muffinek z form z Tesco ( takich pakowanych po 6). Dlatego dla pewności, jeśli używacie silikonowych form na muffinki obsypcie je delikatnie
mąką. Ja zweryfikuję ten problem przy kolejnym podejściu do nich.

Składniki na ok. 20 babeczek :

ok. 120 g rozpuszczonej
margaryny -1 szklanka
mlekapół szklanki
maślanki2
jaja1 opakowanie
czekolady do picia - 80 g2 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 szklanki
cukruokoło łyżeczka
chili w proszku - ja machnęłam solniczką z
chili tak ze 3 - 4
razypół
gorzkiej czekolady - ok. 50 g
Margarynę rozpuścić w garnku i zostawić na chwilkę.
Mleko podgrzać lekko, aby było letnie, dodać
czekoladę do picia i rozpuścić. Następnie płynną
czekoladę wlać do
margaryny, dodać
maślankę, wbić dwa
jaja - całość wymieszać trzepaczką do jaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski przesiać
mąkę, wsypać
cukier, proszek,
sodę i
chili i wymieszać całość. Mokre składniki wlać do suchych, dodać pokruszona drobno
czekoladę i wymieszać całość tylko do połączenia się składników. Nakładać do form na muffinki po 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C. Piec 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Smaczności !!


