ßßß Cookit - przepis na Grahamki

Grahamki

nazwa

Wykonanie

Mieszkamy dosłownie kilka kroków od świetnej piekarni. Robią tam świetne chleby (najróżniejsze), bułki, bagietki, drożdżówki, ale grahamki jakoś im nie wychodzą. Zdecydowanie nie są takie jakie pamiętam z leniwych, weekendowych śniadań w rodzinnym domu. Długo szukałam przepisu idealnego, znalazłam na blogu Moje Wypieki . Po wielu próbach opracowałam moją wersję przepisu. Zapraszam na Grahamki .
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
2,5 szklanki mąki graham
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
7g suchych drożdży
Dodatki:
Jajko i łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Otręby pszenne do posypania
Wykonanie:
Jeżeli jesteśmy posiadaczami maszyny do chleba, to sprawa jest banalna.
Do pojemnika na ciasto w maszynie do chleba wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodę. Dolewamy olej i miód. Wsypujemy cukier i sól, a następnie wszystkie mąki zmieszane ze sobą. Robimy małe wgłębienie w mące i wsypujemy tam suche drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania cista.
Jeżeli jednak nie mamy maszyny do chleba, to do miski wsypujemy wszystkie mąki i suche drożdże, mieszamy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 8-10 równych części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka za pomocą widelca i posypujemy otrębami. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/04/grahamki.html