ßßß
 
            
         Jak przygotować?Sposobów jest wiele podobnie jak przy większości warzyw. Śmiało możesz kroić na plastry (w poziomie) lub paski (w pionie ) bądź tak jak my przedstawiamy na zdjęciu czyli na cztery ćwiartki. Każda z form po przygotowaniu jest również pyszna, delikatna i jedwabista. Koper możesz podawać na wiele sposobów: jako składnik wielu sałatek, tych typowo warzywnych lub z dodatkami owoców ( pomarańcza, grapefruit, melon czy gruszka). Bardzo dobrze smakuje smażony na masełku z dodatkiem podstawowych przypraw (sól i pieprz), jako składnik wielu zapiekanek, sosów, zup czy grillowany.Nasz przepisPróbowaliśmy kopru na wiele sposób ale najbardziej smakuje nam ten najprostszy ponieważ doskonale czuć smak i pięknie wygląda. Chcielibyśmy podzielić się nim z Wami.Obierz koper z wierzchniej warstwy. Odetnij od góry zielone kłącza, i dokładnie wypłucz. Następnie, pokrój na 4 ćwiartki. Włóż do garnka i zalej go do ¾ wysokości wodą. Całość posól niewielką ilością soli. Polej koper oliwą z oliwek – bezpośrednio na warzywo. Tak przygotowany duś na wolnym ogniu (gdy woda znacząco odparuje, a koper będzie jeszcze twardy podlej gorącą wodą). Gdy będzie już miękki, a woda odparuje ściągnij z ognia i posyp Serem Grana Padano, inaczej zwanym Parmezanem. Poczekaj aż lekko się roztopi i podawaj na ciepło.Nie podawałam dokładnie ilości składników, gdyż zależy to jak bardzo słone potrawy lubimy i jak dużymi smakoszami serów jesteśmy. Ser śmiało możesz zastąpić Mozzarellą.Już kończymyPrócz walorów smakowych koper posiada również wiele walorów zdrowotnych. Bogaty w witaminę C, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i korzystnie dział na układ krwionośny. Dzięki dużej zawartości potasu chroni nas przed zawałem i udarem. Zawarte w nim olejki eterycznie działają wiatropędnie, zmniejszają wzdęcia i uczucie ciężkości żołądka. Jest niezwykle pomocniczy przy mokrym kaszlu natomiast przy suchym działa wykrztuśnie.Młodym mamom poleca się to warzywo ze względu na właściwości zwiększające laktacje, jak również w postaci herbatki na kolki dziecięce.Koper włoski niskokaloryczny, dlatego rekomendujemy go osobą, które starają się dbać o linię :).Przygotowując ten materiał starałam się wybrać takie informacje, które w prosty sposób przybliżą Wam to warzywo jako potrawę , którą warto zacząć wprowadzać do swojego jadłospisu.
Jak przygotować?Sposobów jest wiele podobnie jak przy większości warzyw. Śmiało możesz kroić na plastry (w poziomie) lub paski (w pionie ) bądź tak jak my przedstawiamy na zdjęciu czyli na cztery ćwiartki. Każda z form po przygotowaniu jest również pyszna, delikatna i jedwabista. Koper możesz podawać na wiele sposobów: jako składnik wielu sałatek, tych typowo warzywnych lub z dodatkami owoców ( pomarańcza, grapefruit, melon czy gruszka). Bardzo dobrze smakuje smażony na masełku z dodatkiem podstawowych przypraw (sól i pieprz), jako składnik wielu zapiekanek, sosów, zup czy grillowany.Nasz przepisPróbowaliśmy kopru na wiele sposób ale najbardziej smakuje nam ten najprostszy ponieważ doskonale czuć smak i pięknie wygląda. Chcielibyśmy podzielić się nim z Wami.Obierz koper z wierzchniej warstwy. Odetnij od góry zielone kłącza, i dokładnie wypłucz. Następnie, pokrój na 4 ćwiartki. Włóż do garnka i zalej go do ¾ wysokości wodą. Całość posól niewielką ilością soli. Polej koper oliwą z oliwek – bezpośrednio na warzywo. Tak przygotowany duś na wolnym ogniu (gdy woda znacząco odparuje, a koper będzie jeszcze twardy podlej gorącą wodą). Gdy będzie już miękki, a woda odparuje ściągnij z ognia i posyp Serem Grana Padano, inaczej zwanym Parmezanem. Poczekaj aż lekko się roztopi i podawaj na ciepło.Nie podawałam dokładnie ilości składników, gdyż zależy to jak bardzo słone potrawy lubimy i jak dużymi smakoszami serów jesteśmy. Ser śmiało możesz zastąpić Mozzarellą.Już kończymyPrócz walorów smakowych koper posiada również wiele walorów zdrowotnych. Bogaty w witaminę C, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest doskonałym przeciwutleniaczem, zwalcza wolne rodniki i korzystnie dział na układ krwionośny. Dzięki dużej zawartości potasu chroni nas przed zawałem i udarem. Zawarte w nim olejki eterycznie działają wiatropędnie, zmniejszają wzdęcia i uczucie ciężkości żołądka. Jest niezwykle pomocniczy przy mokrym kaszlu natomiast przy suchym działa wykrztuśnie.Młodym mamom poleca się to warzywo ze względu na właściwości zwiększające laktacje, jak również w postaci herbatki na kolki dziecięce.Koper włoski niskokaloryczny, dlatego rekomendujemy go osobą, które starają się dbać o linię :).Przygotowując ten materiał starałam się wybrać takie informacje, które w prosty sposób przybliżą Wam to warzywo jako potrawę , którą warto zacząć wprowadzać do swojego jadłospisu.